Så er MOORJAZZ Festival 2022 snart i luften.
Og luften bliver igen i år udsat for spændende vibrationer. Den 12. november bliver Fermaten, og hele torvet omkring, fyldt op med mange kendte musikere, der fortolker jazz’n på fantastiske måder. 

MOORJAZZ Festival 2022 – Fermaten, Herning – Lørdag den 12. november 2022 kl. 12.00-24.00. Desuden er der koncert den 5. november på Fermaten og den 8. november på HEART. Læs om musikerne og tidspunkter herunder…

Til årets MOORJAZZ Festival kan du glæde dig til en hel dag i hjertet af Herning og et ambitiøst program, der byder på både erfarne komponister og nyere danske jazz-kometer.
Dagen vil tage dig med til de mindre og gåsehudsfremkaldende koncerter. Du vil kunne opleve særlige konstellationer af dygtige artister. Og derudover får du et rigtig godt bud på en række artister, som kommer til at udgøre fremtiden på den danske jazzscene.

Under 25?
Er du under 25, så kan du købe en ung-billet til 200 kr. Husk at medbringe billede-ID.

MOORJAZZ Festival støttes af:
Statens Kunstfond, JazzDanmark, Herning Kommune, Spar Nord, Kulturelt Samråd Herning, Midtjysk Skole- og Kulturfond og Ege Fonden.

Program
Koncerterne på MOORJAZZ Festival 2022 kommer til at foregå på Fermatens scene, i Fermaten Lounge og i jazz-containeren KISSA.

KALEIIDO
CICILIE STRANGE OG
ANNA ROEMER

Fermaten Salen kl. 14:00

Undersøgende melodier og tindrende ro mødes i jazzens improvisationer.

Med deres duoprojekt KALEIIDO er Anna Roemer og Cecilie Strange gået sammen om at realisere og dyrke en fælles vision om musik, der bevæger sig og forvandler sig gennem tid og rum.
Strange og Roemer, der kommer fra baggrunde inden for henholdsvis jazz og pop/rock/indie-musik, guider lytteren gennem lydcollager, der skifter, muterer og hæver med hver tone – som lys brydes gennem et kalejdoskop – og mens de overholder deres dogme: At intet strukturelt er aftalt på forhånd, og at de udforsker de ydre grænser for, hvad moderne improviseret musik kan være.

 

DE WAAL FEAT. ”NULLE”, LJUNGGREN ANDERSKOV

fermaten Salen
lørdag den 5. kl. 12:00

Bandet, som består af fire erfarne musikere, debuterede på Copenhagen Jazzfestival i 2011, vandt en DMA for Årets Danske Jazzudgivelse ´13 og det blev en skøn rejse i musik – både nykomponeret, improviseret, jazz, world, beat, Ellington, Mingus, Chopin og alt, hvad hjertet kan begære – som medlemmerne bare må tage igen og igen.

Nulle er 84 år og en legende med sin klarinet og sit fantastisk udtryksfulde og swingende spil. Nulle har spillet verden tynd de sidste 50 år bl.a. med sit Verdensorkester og indtaget stuerne i diverse tv-programmer i samarbejde med Poul Nesgaard igennem årene.

Emil de Waals professionelle liv som musiker begyndte, da han i 1987 var med til at stifte “Bagdad Dagblad”. Siden da har han spillet trommer med stort set alt og alle i Danmark, lige fra undergrund over jazz og rock til sommetider mere stuerene genrer i diverse tv-husorkestre.

Jacob Anderskov er pianist af guds nåde. Han får sit  klaver til at synge og rammer helt ind i sjælen med sit evigt opfindsomme og uforudsigelige tangentspil.

Gustaf Ljunggren er – ud over at være den tavse svenske kapelmester fra Det Nye Talkshow med Anders Lund Madsen – en fuldstændig fabelagtig musiker, som faktisk kan spille på stort set alle instrumenter. Altid en overraskelse at lytte på.

Antonio Dayyani

Fermaten Salen kl. 22:00

“Uden tvivl en af årets debutplader” skrev Niels Overgård bl.a. om ’Herfra kan det kun gå to veje’ i sin anmeldelse af albummet på Jazznyt – et album der hurtigt manifesterede sin kvalitet ved fine anmeldelser og masser af airplays på P8 Jazz. Musikken er rolig og lyrisk og blander folk med nordiske toner i en omfavnende jazzfeeling, der trækker på inspirationer som bl.a. Jan Johansson, Svaneborg Kardyb og Paul Simon.
’Herfra kan det kun gå to veje’ er produceret af Dennis Ahlgren, der har arbejdet sammen med en perlerække af danske kunstnere som Tina Dickow, Dicte, Total Hip Replacement, Camille Jones og Kajsa Vala.
 

JACOB BRO, LARRY GRENADIER OG Jorge Rossy

Fermaten Salen kl. 18:00

Stjerneguitaristen kommer med to internationale topnavne og spiller magisk jazz.

Den danske ECM-guitarist Jakob Bro har udgivet 15 plader som bandleder med et bredt udvalg af prominente danske og amerikanske musikere – Lee Konitz, Paul Motian, Andrew Cyrille, Bill Frisell, Joey Baron og Palle Mikkelborg med flere. Når Bro besøger MOORJAZZ Festival i efteråret, bliver det med følge af en stor kapacitet, nemlig bassist Larry Grenadier.
Larry Grenadier er et af de mest efterspurgte moderne jazzbassister, der blandt andet er kendt for sit mangeårige virke i Brad Mehldau Trio samt samarbejder med folk som Paul Motian, Stan Getz, Pat Metheny og mange andre.

ANGLI AVANTGARDEN
OG DITTE RØNN

Fermaten Salen kl. 12:00

Ditte Rønn har komponeret et helstøbt audiovisuelt univers af groovy jazz, lyriske klangflader, folkeligt tonesprog, avantgardistisk leg og historiske fotos.

Angli Avantgarden er seneste samarbejdsprojekt mellem Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum og komponist Ditte Rønn. Blikket er rettet mod Angli fabrikkens historie og musikken er først og fremmest en hyldest til de tanker og visioner, som Aage Damgaard byggede Angli-fabrikken op omkring.

Med afsæt i at Miles Davis’ klingende ud af højt-talerne i fabrikkens storhedstid, er et jazzensemble den perfekte metafor for virksomheden som ‘en velsmurt maskine’ med højt til loftet og stort vingefang. Jazz er lige så meget en tilgang til struktur og frihed, som det er en musikalsk genre, så Ditte Rønn’s kompositoriske oplæg er derfor en fusion af groovemusikkens cykliske fremdrift, jazzens eksperimenterende demokrati og harmonisk klangfylde inspireret af den danske højskolesang. Angli Avantgarden trækker også konkret inspiration fra symaskinens acceleration, vævemaskiners rytmiske vedholdenhed, skramlende lydkulisser, pionerånd og åbenbaringer.er

BO STIEF & PLAY!GROUND LIVE

Fermaten Salen kl. 16:00

At smitte med positiv energi og skabe en samhørighed, der aktiverer både lokalet og publikum.

DRØMTE MIG EN DRØM
Saft, kraft og glæden ved at være i musikkens verden med publikum er del af nøglen til talentudviklingsorkestret PLAY!GROUND LIVE.

Bo Stief, banddoktor
Carla Blay vocal, spoken words free style
Rasmus Mikkelsen, trompet
Julius Høj, guitar
Andreas Skouros, guitar
Ebbe Gade, bas
Theis Coermann, trommer

Den Herning-baserede kulturinstitution Swinging Europe har i 22 år haft et samarbejde med Bo Stief omkring talentprojektet PLAY!GROUND LIVE. Bandet består af unge talenter fra hele Danmark, udvalgt af Bo Stief. Bo Stief er hvert år en entusiastisk inspirator, dirigent og komponist for 12 unge musikere fra hele Danmark. Der vælges nye talenter hvert år. De kommende stjerner får en tur i det virkelige liv med et kort, intenst prøveforløb med et meget varieret repertoire og koncerter på spillesteder, skoler, asylcentre og gymnasier samt på Aarhus og Copenhagen Jazz Festival.
Til Moorjazz Festival 2022 er det et helt specielt hold – en blanding af nye og gamle musikere, som har været med i projektet i løbet af årene – som kommer på scenen med Bo Stief.

supreme009

Mød musikeren Lars Greve i samtale med Hernings jazzildsjæl og anmelder Niels Overgaard

Fermaten Lounge kl. 17:00

Lars Greve går ofte sine egne veje i musikken, og hans seneste værk “Undertiden” er ikke en undtagelse. Det er en stor, sort og kontant klingende halvmur der omkranser Cronhammars værker på HEART-udstillingen “Ulvetime”.

Som træblæser og komponist er Greve en del af flere succeser, herunder bandet Girls in Airports som Niels Overgård døbte “The future of Danish jazz”. Men Greve er gået videre – han ser stort på den digitale tidsånd og skaber musik, der kun kan opleves i “den virkelige verden”. Niels Overgaard vil tale med ham om, hvad det er, der driver værket?

“Ståpels! “råbte Cronhammar og viste armen frem når han hørte Greves musik. Cronhammar kunne ikke fordrage jazz, men med Greve gjorde han en undtagelse. De delte æstetik på tværs af fag og generationer, og blev nære venner og samarbejdspartnere. Samtalen vil derfor også handle om relationen mellem de to høje, langskæggede og kompromisløse kunstnere.

Niels Overgård og Greve vil slutte samtalen af med lidt “blindebuk”. En leg, hvor den ene skal gætte et stykke musik, som den anden har med. Som lytter vil det være nyt og godt til øregangene, og så må tiden vise, hvor meget de to jazzere egentlig ved.

Man behøver ikke vide noget om hverken jazz, Cronhammar eller Greve for at komme denne dag. Og uanset hvad, tør vi godt love, at man ved mere om jazz når man går derfra.

MOORJAZZ FESTIVAL PRÆSENTERER: FULDMÅnEKONCERT MED LARS GREVE

HEART DEN 8. NOVEMBER
KL. 20:00 – 21:00

Lars Greve antænder “Undertiden” med en særlig fuldmånekoncert i Cronhammars “Ulvetime”.

“Ståpels!”råbte Cronhammar, og viste armen frem, når han hørte Greves musik. Cronhammar kunne ikke fordrage jazz, men med Greve gjorde han en undtagelse. De delte æstetik på tværs af fag og generationer og blev nære venner og samarbejdspartnere. HEART har derfor inviteret Greve til at opføre et nyt værk i forbindelse med “Ulvetime”.

Greve har skabt “Undertiden” – en stor, sort og kontant klingende halvmur, der danner ramme om Cronhammars værker. Som publikum inviteres man til at bevæge sig rundt og gå på opdagelse i rummet og i lyden. Nogle gange kan man lige ane den, og andre gange brager lyden gennem muren. “Undertiden” antændes af live-koncerter hver gang, det er fuldmåne. Musikken indlejres i væggen, og på den måde vil ti fuldmånekoncerter akkumuleres i “Undertiden” og løbende kaste ny lyd ud over “Ulvetime”.

For mig er “Undertiden” som et ekko af dét, der var, og stadig er. Man mærker fortiden ulme, og når fuldmånen er over os, vil musikken genantænde rummet, minderne og mystikken.”– Lars Greve.

Træblæser og komponist Lars Greve er blevet kaldt én af Danmarks mest interessante musikere (portræt i Information). Han står bag en række opsigtsvækkende og anmelderroste projekter, blandt andet den eksklusive LP-udgivelse “dødedans” med Ingvar Cronhammar, hvor coveret er støbt i aluminium.

The Supreme Court.
Feat Patrick  Dorgan

Fermaten Salen kl. 20:00

“The Supreme Court er en naturlig fortsættelse af den lykkelige forbindelse mellem jazz, hiphop, rapjazz, soul og lyrisk westcoast i Danmark siden 1960’erne. I Danmark har der i årtier været en fremherskende og til tider insisterende groovy fornemmelse på dele af jazzscenen. Den arv udvikler og fortolker The

Supreme Court i deres virke. Det er en central del af deres musikalske DNA. Samtidig er gruppens medlemmer involveret i så mange forskellige sammenhænge, at det udvider deres musikalske evner til det yderste – og det er nogle gange til det yderste af universet.”

– DJ Katrine Ring
(Medlem af DJ-kollektiverne Vibezone, Yo!Bebob, Funkdown og Boogie Night)

The Supreme Court er et musikalsk kollektiv med en fast kerne bestående af bassist Jonathan Rahbæk, trommeslager Andreas Fryland, keyboardspiller Jacob Broholm.

Bandet opstod for godt 10 år siden i et fælles initiativ med rap-legenden Al Agami, og blev hurtigt en fast del af den Københavnske hiphop/jazz undergrund. Sidenhen har bandet manifesteret sig som et solidt, sprudlende og energisk live band både som rent instrumentalt orkester på diverse jazzklubber, men også som backing band for skiftende solister som Patrick Dorgan, Kuku Agami og E. Brown.

Patrick Dorgan slog for alvor igennem i 2015 med kæmpehittet “Marylin” og det efterfølgende album “Painkillers” der bl.a. kastede en nominering af sig som Årets Talent til P3 Guld og Årets Navn til Zulu Awards. Siden har han været en stabil stemme på den danske pop- og Soul scene, og har senest haft succes med singlen fra 2020 “I’m The One”.

Line-up:
Jonathan Rahbæk, elbas
Jacob Broholm, keys/synth
Andreas Fryland, trommer
TBA, guitar
Patrick Dorgan, vokal

Bjarke And the beerbellys

Udendørs ved fermaten
kl. 13:00 og kl. 15:00

Bjarke & The Beerbellys” er det nyeste projekt fra en af Danmarks mest all-round trompetister.

Kom ind i en finurlig musikalsk verden, hvor du kan lade ølvommen hænge og modtage det ene musikalske granatchock efter det andet.

Med dette skøre orkester ved du aldrig hvad du får, så hold øje med dem!

Som De siger:”Behøver kunst altid at være kedeligt?

FAT CAT TRIO

Udendørs ved Fermaten
kl. 21:00

Fat Cat Trio er et instrumentalt funkband fra Gl. Rye. Bandet består af Jacob Bylling på bas, Jonas Hald på guitar og Marcus Rundell på trommer. Fat Cat Trio forsøger at ramme den brede funkgenre, med alt fra rolige melodier til hurtig slagbas. Fat Cat Trio får folk op af stolene og skaber en kæmpe fest. I den første nedlukning udgav drengene albummet Breaking News og sidenhen har de spillet koncerter rundt omkring i landet blandt andet SPOT festival i foråret. Glæd dig til fede grooves, god stemning og lækker funk.

VINGBORG / VALENCIA

Fermaten, LOUNGE
kl. 15:00 og kl. 19:00

Vingborg/Valencia er et nyere navn på den aarhusianske jazzscene. Kvartettens kompositioner bærer præg af nysgerrighed og skabertrang, og musikken er let at fordybe sig i og nærmest meditativ i sin form.
Omdrejningspunktet er simple, men stærke melodier, som trækker tråde til den nordiske jazzscene og navne som Espen Eriksen, Bremer/McCoy, Jan Johansson og Hvalfugl. Lyden er minimalistisk og jazzet, men musikken formår også at brede sig ud over jazzens egne rækker, da gruppen ofte trækker melodierne og musikken i en rytmisk og legende retning.
Med en særlig kærlighed til gamle folkeviser spiller kvartetten sig ind i deres helt eget lydunivers; et univers, som er afslappende, drømmende og udfordrende.

https://bjarkenikolajsen.dk/